Pot intra singur în România?
Indiferent de vârstă, și chiar dacă nu ești însoțit, poți trece granița din Ucraina în România.
După verificarea documentelor de călătorie, reprezentanții Poliției de Frontieră te vor îndruma către reprezentanții serviciilor sociale române, prezenți, de asemenea, în punctul de trecere a frontierei (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului).
De asemenea, tot în punctul de trecere a frontierei, sunt disponibile pentru tine centrele Blue Dot, înființate de UNICEF România în parteneriat cu autoritățile locale și/sau organizații neguvernamentale cu experiență în domeniul protecției drepturilor copilului. Aici poți găsi un spațiu sigur și primitor pentru a te odihni, pentru a te juca și pentru a primi un sfat și o vorbă bună. Vei fi preluat în regim de urgență, iar pentru tine va fi instituită o măsură de protecție specială.
Pot călători singur în Uniunea Europeană sau alte state după intrarea în România?
Conform legislației din România, minorul sub 18 ani nu poate călători singur, el trebuie să fie însoțit de un adult si să aibă acordul părinților sau, după caz, al reprezentantului legal.
Nu există norme ale Uniunii Europene cu privire la acest aspect. Fiecare stat membru este liber să stabilească dacă minorul are nevoie de acordul părinților sau, după caz, al reprezentantului legal. Verifică normele în vigoare în țările de destinație și de plecare.
Pentru a afla condițiile de călătorie către un stat membru UE, îți recomandăm să contactezi ambasada țării de destinație pentru a consulta normele în vigoare.
Informații suplimentare găsești pe site-urile ambasadelor statelor vizate sau prin contactarea directă a acestora.
Cine va avea grijă de mine în România și unde pot locui?
Dacă ești singur, serviciile sociale române (DGASPC) vor identifica cea mai bună soluție de cazare și îngrijire pentru tine și te vor proteja pe întreaga perioadă a șederii în România. Prin aplicația KidsUkraine, putem vedea în timp real locurile disponibile la nivelul întregii țări, existând astfel posibilitatea identificării rapide a unui loc în cadrul sistemului de protecție specială, unde îți va fi asigurată protecția necesară, pe toată durata șederii în țara noastră.
În funcție de vârsta ta, prin decizia unei autorități, poți fi plasat în grija unei persoane/familii sau la un asistent maternal. Iar dacă acest lucru nu este posibil, serviciul rezidențial (centru de plasament, casa de tip familial sau apartamentul) poate fi ultima soluție. De la momentul preluării de către serviciile sociale și până la stabilirea plasamentului, în toate demersurile vei fi asistat de o persoană desemnată de către DGASPC, care se va asigura că îți sunt respectate drepturile.
De asemenea, în cazul în care vei ajunge în România însoțit de o altă persoană pe care o cunoști, alta decât părinții tăi sau reprezentantul legal, respectiv o rudă sau o cunoștință din Ucraina, poți rămâne în îngrijirea acesteia, dacă tu îți dorești acest lucru și dacă respectiva persoană este de acord. În acest caz, persoana adultă care te însoțește trebuie să se adreseze Inspectoratului General pentru Imigrări din România în vederea stabilirii măsurii protecției temporare. Pe toată perioada șederii în România vei fi asistat de o persoană desemnată de către DGASPC, care se va asigura că îți sunt respectate drepturile.
Cine mă poate ajuta să-mi găsesc familia
Ține legătura cu persoana desemnată de la DGASPC, care la rândul ei va menține legătură cu Ambasada Ucrainei. Căutarea celorlalți membri ai familiei tale este o prioritate. E important să spui cine sunt părinții tăi, unde crezi că se află sau orice alte date contact și informații despre ei. Dacă ai pierdut legătura cu părinții sau rudele tale, spune asta DGASPC, IGI sau organizațiilor internaționale (UNICEF și UNCHR), precum și organizațiilor neguvernamentale din domeniul protecției drepturilor copilului, care te pot ajuta să reiei contactul cu familia.
Rămâi în siguranță (5 sfaturi utile):
- Apelează numărul 119, dacă nu ești în siguranță;
- Pentru semnalarea unui caz referitor la traficul de persoane poți apela LINIA VERDE 0800 800 678;
- Dacă deții acte și documente importante, nu le arăta decât autorităților;
- Dacă simți că ești afectat de situația în care te afli, cere sfatul unui psiholog;
- Ajutorul oferit în România este GRATUIT, așa că nimeni nu are voie să îți ceară bani sau alte favoruri pentru a-ți oferi sprijin.
Am sub 18 ani și am venit din zona conflictului armat din Ucraina. Ce drepturi am în România?
După preluarea minorilor în sistemul de protecție specială sau, după caz, după stabilirea măsurii protecției temporare, copiii ucraineni beneficiază de aceleași drepturi ca și copiii români. Ai dreptul să crești în siguranță, să fii cu familia ta, să mergi la școală, să te joci, să primești ajutor, iar opiniile tale să fie luate în considerare și ascultate.
La fiecare punct de trecere a frontierei există un specialist DGASPC care îți poate oferi asistență de urgență. Lista direcțiilor este disponibilă pe site-ul ANPDCA și o găsești și la punctele de trecere a frontierei.