
TRAFICUL DE PERSOANE
Este bine să știți că fiind în situația de a vă părăsi țara din cauza războiului, sunteți mai vulnerabil decât de obicei la pericolul traficului de persoane!
Există un risc mai mare să fiți exploatat și ca cineva să profite de circumstanțele în care vă aflați. Prin abuzul de încredere, amenințare, șantaj și violență, persoane rău intenționate vă pot recruta sau constrânge la muncă forțată și / sau exploatare sexuală.
CE ESTE TRAFICUL DE PERSOANE?
Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă. Aceasta înseamnă că un om este exploatat de un traficant pentru profit. Este o infracțiune gravă și o încălcare a drepturilor omului. Traficul de persoane implică recrutarea, transportul, vânzarea, comerțul și exploatarea ființelor umane pentru profit.
Prin amenințări, constrângere, înșelăciune sau abuz de putere, persoanele sunt forțate să desfășoare activități de muncă sau să presteze servicii. Aceasta poate include exploatarea sexuală, munca forțată, sclavia sau practici similare. Exploatarea poate avea loc în diferite domenii, de exemplu industria sexului, construcțiile și agricultura, dar și în munca casnică. Persoanele traficate se confruntă cu o serie de încălcări ale drepturilor, de la restricționarea circulației și confiscarea salariilor, până la violență gravă și abuz.
Semne care pot indica faptul că sunteți sau ați putea fi exploatat de o persoană care pretinde că vă ajută.
- vi se oferă un loc de muncă cu un salariu mare nerealist
- vă obligă să desfășurați o muncă, servicii sau acte sexuale fără consimțământul tău și/sau utilizează presiuni psihologice și manipulări pentru a obține consimțământul
- încearcă să vă rețină pașaportul sau alte documente de identificare
- încearcă să vă rețină mijloacele personale de comunicare (telefon mobil, laptop, etc)
- vă restricționează capacitatea de a vă deplasa liber sau vă obligă să locuiți sau să lucrați în spații blocate/închise
- vă fac să respectați reguli stricte exagerate sau vă controlează prin limitarea somnului / odihnei / consumului de alimente sau apă / refuzul îngrijirii medicale sau izolare.
- vă solicită să munciți, să oferiți servicii de orice natură, inclusiv sexuale pentru a rambursa „datoriile” (uneori traficanții fac ca „datoriile” să fie mai greu de achitat sau vă conving că nu puteți pleca până când acestea nu sunt plătite)
- vă angajează, dar nu respectă condițiile de muncă convenite, și/sau nu vă plătesc, păstrează controlul asupra banilor dumneavoastră și/sau vă plătesc doar o parte din ceea ce vi s-a promis
Raportarea unei suspiciuni cu privire la traficul de persoane CERE AJUTOR!
Dacă ești victima traficului sau ai suspiciunea că altcineva este, contactează:
Televerde Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP)
Număr de telefon: 0800.800.678 (în România)
sau la eLiberare Crisis Textline 0757.749.845.
De asemenea, poți accesa site-ul: https://anitp.mai.gov.ro/
Raportul tău va fi tratat cu discreție și va fi păstrat strict confidențial.
ABUZUL SEXUAL ȘI EXPLOATAREA (ASE)
În situații de urgență, oamenii au încredere în lucrătorii umanitari pentru a-i ajuta și a-i proteja. Marea majoritate o fac cu profesionalism și integritate. Dar unii lucrători umanitari abuzează de poziția lor de putere prin exploatarea sexuală și abuzul celor care depind de ei, inclusiv a copiilor. Aceste acte sunt inacceptabile și încalcă legile penale.
CE ESTE ASE?
Exploatarea sexuală și abuzul sexual (ASE) sunt o formă de violență, care constituie un abuz de putere din partea lucrătorilor umanitari împotriva populației afectate. Aceasta se bazează pe inegalitatea de gen, dezechilibrul de putere și nerespectarea drepturilor omului. ASE se poate întâmpla în orice context împotriva oricui, dar riscurile de ASE cresc în situațiile de urgență. Termenul „exploatare sexuală” înseamnă orice abuz real sau tentativă de abuz asupra unei persoane vulnerabile, în scopuri sexuale sau pentru a obține alte foaloase. În mod similar, termenul „abuz sexual” înseamnă intruziunea fizică reală sau amenințată de natură sexuală, fie prin forță, fie în condiții inegale sau coercitive. Exploatarea sexuală și abuzul sexual se pot întâmpla oricui – bărbați, femei, băieți și fete – la orice vârstă și în orice circumstanță.

Ajutorul este întotdeauna gratuit. Lucrătorii umanitari nu ar trebui să vă ceară niciodată să le dați ceva sau să faceți ceva, în schimbul ajutorului lor.

Organizațiile umanitare și furnizorii de ajutor și personalul acestora lucrează în conformitate cu principiile umanității, imparțialității și respectului.

Nu ar trebui să vi se ceară niciodată să faceți schimb de favoruri sexuale pentru a obține asistență, angajare, bunuri sau servicii

Abuzul de putere sub orice formă este interzis.
Aveți dreptul de a fi informat cu privire la serviciile umanitare furnizate în zona dumneavoastră și cu privire la criteriile de selecție
Raportarea exploatării și abuzului sexual
Exploatarea sexuală și abuzul sexual sunt comportamente inacceptabile și interzise pentru toți membrii personalului guvernamental, al Organizației Națiunilor Unite și al partenerilor din organizațiile neguvernamentale.
Fiecare persoană are dreptul de a fi protejată abuz – indiferent cine sunteți, câți ani aveți, de unde veniți sau care sunt credințele dumneavoastră. Dacă sunteți îngrijorat de bunăstarea sau siguranța unei persoane sau a unui copil sau ați văzut sau auzit de un lucrător umanitar care acționează necorespunzător, trebuie să raportați acest lucru.
Este posibil să fiți singura persoană cu aceste informații și singura care poate ajuta la menținerea în siguranță a copilului sau a persoanei!
Dacă aveți cunoștință sau aveți nelămuriri sau suspiciuni cu privire la un posibil caz de exploatare sexuală și abuz de către un lucrător umanitar ONU sau membru al personalului ONG-urilor, puteți raporta direct la:
119 – pentru situații de abuz legate de copii
0800.500.333 – pentru situații de abuz sexual legate de adulți
Raportul dumneavoastră va fi tratat cu discreție și va fi păstrat strict confidențial
VIOLENȚĂ DE GEN (GBV)
Violența de gen (GBV) este violența îndreptată împotriva unei persoane pe baza sexului, genului sau identității sale de gen. Aceasta include orice act dăunător care provoacă vătămări sau suferințe fizice, sexuale, psihologice sau economice, amenințări cu astfel de acte, constrângere și privarea de libertate. Aceste acte se fac prin forță, înșelăciune sau manipulare sau fără acordul sau consimțământul celeilalte persoane. Acest tip de violență poate manifesta în public sau în privat și persoanele de toate genurile pot fi victime.
Femeile și bărbații, băieții și fetele și și persoanele intersexuale (LGBTIQ+) pot deveni victime ale violenței sexuale și bazate pe gen. Cu toate acestea, majoritatea victimelor sunt femei și fete.
GBV include violența sexuală, violența partenerilor, exploatarea și abuzul sexual, hărțuirea sexuală și abuzul economic. Ea există în toate contextele la nivel mondial și este deosebit de exacerbată în situații de urgență. TOȚI actorii umanitari, indiferent de mandat sau sector, au responsabilitatea de a-i proteja pe cei afectați de criză, inclusiv de GBV și de exploatarea și abuzul sexual.
Important de știut
Toți avem aceleași drepturi fundamentale, indiferent de vârstă, de proveniență, de limba vorbită, religie, naționalitate, identitate de gen sau orientare sexuală sau orice alt context. Aveți dreptul de a fi în siguranță și de a vă bucura de o viață lipsită de orice formă de violență. Dacă cineva rănește sau amenință să vă rănească pe dumneavoastră sau pe cineva pe care îl cunoașteți, amintiți-vă că aveți dreptul să primiți ajutor și protecție. Spuneți întotdeauna unei persoane de încredere, dacă vă confruntați cu orice tip de violență.
Ce pot face dacă eu sau o persoană pe care o cunosc experimentează sau asistăm la GBV?
- Siguranța este prima prioritate. Părăsiți locul unde a avut loc asaltul
- Căutați pe cineva în care aveți încredere (de exemplu, un prieten, un membru al familiei, un adult în care aveți încredere)
- Dacă locuiți într-un centru de primire, solicitați ajutorul unui membru al personalului.
- Există, de asemenea, alte persoane care vă pot ajuta într-un mod confidențial, cum ar fi profesori, asistenți sociali, poliție, medici. De asemenea, puteți contacta organizațiile de imigranți și refugiați, organizațiile de copii, adăposturile pentru violența domestică
- Dacă sunteți victima violenței sexuale, trebuie să mergeți la cel mai apropiat spital public sau centru de sănătate cât mai curând posibil pentru a primi îngrijiri medicale imediate. Centrul de Sănătate sau spitalul poate ajuta la protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinii nedorite
Dacă este o urgență și dumneavoastră sau o persoană pe care o cunoașteți are nevoie de ajutor imediat, puteți apela numărul de telefon 112 sau 119 (copii).
Puteți contacta în mod confidențial
Linia telefonică de asistență pentru violența sexuală și domestică: 0800.500.333
Apelul și serviciile sunt gratuite și sunt disponibile 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în fiecare zi a anului
Cum să te protejezi împotriva traficului, exploatării și abuzului
Dacă treceți o frontieră
✅ Păstrează copii digitale și pe suport de hârtie ale pașaportului, actului de identitate și ale altor certificate.
✅ Rămâi cu familia și prietenii cât mai mult posibil. Este întotdeauna mai sigur să călătorești cu persoane pe care le cunoști.
✅ Dacă trebuie să vă urci într-o mașină cu cineva pe care nu îl cunoști, fotografiază plăcuța de înmatriculare și trimite-o cuiva în care ai încredere. Spune-i acelei persoane unde mergi și când ar trebui să ajungi.
✅ Fii extrem de precaut atunci când oferi detalii personale altora, inclusiv pe rețelele de socializare.
✅ Dacă un străin oferă ajutor și ceva nu pare OK, ai încredere în instinctul tău
❌ Nu avea încredere în ofertele de muncă sau educaționale de la nimeni altcineva decât autoritățile statului român, mai ales dacă ești presat să te angajezi imediat sau ți se cere să te separi de prieteni sau familie
❌ Nu lăsa niciodată pașaportul, actul de identitate sau alte certificate la o persoană pe care nu o cunoști.
Dacă călătorești cu copii
✅ Învață-i pe copii numele lor complet, numele tău complet și numărul de telefon. Roagă-i să exerseze.
✅ Identifică un punct de întâlnire și planifică să mergeți acolo în cazul în care vă separați de copii.
✅ Pentru copiii foarte mici, pregătește o etichetă de identitate (cum ar fi o brățară sau ceva atașat la îmbrăcămintea lor) cu numele copilului și datele de contact.
✅ Pentru copiii cu telefoane mobile, salvează-ți contactul ca „Contact de urgență AA 1” și cel al unei persoane dragi de încredere ca „Contact de urgență AA 2”,
✅Vorbește cu copiii tăi despre riscurile potențiale ale călătoriilor si încurajează-i să împărtășească cu tine orice i-ar putea îngrijora.
✅ În timp ce călătoriți, ține mâna copilului sau luați alte măsuri de precauție pentru a-l ține aproape.
✅ Dacă cineva acționează sau amenință să acționeze violent împotriva ta sau a copiilor tăi, caută imediat un loc sigur înainte de a informa autoritățile.
❌ Nu avea încredere în ofertele de muncă sau educaționale de la nimeni altcineva decât autoritățile statului român, mai ales dacă ești presat să te angajezi imediat sau ți se cere să te separi de prieteni sau familie
❌ Nu lăsa niciodată pașaportul, actul de identitate sau alte certificate la o persoană pe care nu o cunoști.
❌ Nu permite copiilor să iasă din aria vizuală sau în orice locație fără tine.
❌ Ferește-te de oricine îți oferă un loc de muncă, adăpost sau educație pentru copii. Nu accepta oferte de servicii sau asistență de la altcineva decât o persoană autorizată.
Dacă ajuți un copil neînsoțit
✅ Întreabă-i pe alții din imediata vecinătate dacă îl cunosc pe copil. Cere numele copilului și alte detalii de familie.
✅ Contactează o autoritate competentă – cum ar fi Protecția Copilului – 119. Partajează informațiile și locația copilului și urmați instrucțiunile autorității.
✅ Explică-i copilului ce se va întâmpla în continuare, fără a promite că își va găsi părinții. Acest lucru i-ar putea provoca confuzie sau suferință suplimentară.
✅ Nu lăsa copilul până când nu este în siguranță în responsabilitatea Protecției Copilului – Telefon: 119.
✅ Păstrează lucrurile copilului cu el în orice moment. Acestea ar putea ajuta autoritățile să-i identifice familia.
❌ Nu presupune automat că este un copilul pierdut. Un părinte sau un îngrijitor poate fi în apropiere.
❌ Nu accepta ajutor de la niciun străin care se oferă sa escorteze copilul in siguranță.
❌ Nu împărtăși informații despre copil cu nimeni altcineva, în afară de autoritatea competentă